Tillgång till programvara

Tillgång till programvara

Under din studietid får du tillgång till ett omfattande antal programvaror, dels via gemensamma datorsalar och övriga studentdatorer, dels via campusavtal med programvaruleverantörer som Microsoft, IBM och Autodesk.

På studentdatorer

På BTH:s studentdatorer bestäms programutbudet av kraven från undervisande personal. Utbudet uppdateras löpande efter beställningar från kursansvariga lärare.

Installera Microsoft Office

Som BTH-student får du tillgång till Office Online och du kan även installera den senaste versionen av Microsoft Office på din PC, Mac eller surfplatta. Detta gör du via https://portal.office.com. Där hittar du även lagringstjänsten OneDrive.

Så här laddar du ner MS Office:

Gå till sidan https://portal.office.com och logga in med användarnamn abcd12@student.bth.se och ditt vanliga BTH-lösenord.
Uppe i högra hörnet klickar du på ”Install Office” och följer instruktionerna.
Logga in igen när du blir uppmanad för att aktivera din installation.
Paketet finns för PC, Mac samt iOS/Android. För iOS/Android laddar du ner Word, Excel m fl som fristående appar i AppStore/GooglePlay och loggar sedan in i apparna med samma inloggningsnamn abcd12@student.bth.se och ditt BTH-lösenord.

Övriga Microsoft-produkter

Via Imagine (f d Dreamspark) får du möjlighet att själv ladda ner Microsoft-produkter. Logga in på Imagine med ditt BTH-konto.

Affinity

Här kan du ladda ner Affinity Photo, Designer och Publisher. Som BTH-student får du installera dessa på din privata dator helt gratis. Licensen gäller ett år i taget. Det finns även böcker om programvarorna som man kan låna på BTH:s bibliotek.

AutoCAD och Autodesk-produkter

Autodesk ger studenter tillgång till programvara för nerladdning. Gå till sidan https://www.autodesk.com/education/students och registrera ett konto med din @student.bth.se-adress. Se instruktions-guide via ”How it works” via https://www.autodesk.com/education/edu-software/overview?sorting=featured&page=1

Abaqus

Det finns en fri studentversion av Abaqus för nedladdning här: https://academy.3ds.com/en/software/abaqus-student-edition

MatLab

Installationsanvisningar för MatLab (kräver att du loggar in med ditt studentkonto).

STATA

Här kan du ladda ner STATA. Som BTH-student får du installera detta på din privata dator helt gratis.

Claro Read Plus med Claro Stava

Detta är stödverktyg och rättstavningsprogram, både för Mac och PC. Claro Read Plus med Claro Stava och Claroideas är en programvara för talsyntes, och andra verktyg, som du har tillgång till via BTH. Det finns även en app ClaroScanPen där du i din mobil kan fotografera en text och få den uppläst.

För att få tillgång till programvaran skicka ett e-post till ithelpdesk@bth.se så får du tillbaka en instruktion samt inloggningsnyckel. Glöm inte ange din studentakronym.

I Canvas kan du använda Claro Read kan utan att ladda ner programvaran. Det finns en knapp – Lyssna, i huvudmenyn.

Support till Claro Read Plus samt visningsfilmer hittar du på Svensk Talteknologis webbsida.
Support: http://svensktalteknologi.se/support/
Visningsfilmer: http://svensktalteknologi.se/visningsfilmer/

OverLeaf

Online LaTeX editor https://www.overleaf.com/edu/bth