Presentera på BTH Experience Day
Presentera på BTH Experience Day
Ta chansen att presentera ditt projekt för en större publik.
Under BTH Experience day har du möjlighet att presentera ditt studentprojekt för företag, allmänhet och andra studenter. Passa på att knyta kontakter och nätverka med studenter och besökare. Sätt samman en inspirerande presentation, skapa något som kommer att leva kvar efter kursen, visa upp dina kunskaper och vad dessa kunskaper kan åstadkomma.
BTH Experience Day | 15 maj 2024
Presentationer av studentprojekt
Robotrace. Robotrace på BTH 2023
Micro Mouse Maze Challenge. Se exempel här
Tips för din presentation
Inför presentationen
Under presentationen
Efter presentationen
- Förbered din presentation, om du anväder powerpoint eller liknande var sparsam med mängden information i presentationen. Ta bara med det absolut viktigaste, resten säger du. Powerpointen använder du som stödord för din presentation.
- Enhetlig layout i presentationen. Det ger ett seriöst och genomarbetat intryck. Om ni är flera som skapar en gemensam presentation, avsätt tid, och möjligen en person som går igenom allt för att skapa enhetlighet.
- Öva. Gå igenom presentationen innan. Ta tid på hur lång tid det tar. Förbered er att besvara frågor som möjligen kommer.
Spela gärna in din presentation, exempelvis genom ZOOM, för att se hur allt fungerar. Ett bra sätt att få koll på kroppsspråk, flyt i presentationen med mera. - Tänk på att det är en populärvetenskaplig presentation gå inte in på djupet där det finns risk att åhörarna inte förstår vad ni pratar om. Fundera på vilket budskap det är ni vill få fram.
- Du kommer få möjlighet till coachning där vi stöttar er inför er presentation
- Klargör vem som säger vad. Klargör vem som är ansvarig för vilken slide men också vem som är ansvarig för respektive ämne vid eventuella frågor. Vilket inte innebär att bara den som är ansvarig kan besvara frågor utan klargöra vem som har ansvaret för ämnet och förhindra att man pratar i mun på varandra.
- Att man är nervös inför sin presentation är inte ovanligt. Fokusera på en punkt långt bak i salen, t.ex. den bakre väggen. Det gör att du bortser från publiken men ändå ser ut som om du tittar på åskådarna i den bakre delen av salen. Nervositet kan göra att du pratar fortare. Dra ned på tempot.
Nervositet kan göra att du darrar. Använd dig därför aldrig av A4 ark och liknande vid presentationen. Det kommer då synas att du skakar. Klipp därför ned eventuella talkort/anteckningar till A5, helst i ett tjockare material. Då syns det inte om du skakar. - Se till att använda tiden på ett effektivt sätt så utnyttja den tiden ni har fått.
- Var uppmärksam på åhörarna. Hänger de med på vad ni vill förmedla, fråga gärna under tiden om de har några frågor.
- Reflektera hur er presentation gick och vad ni själva känner gick bra eller mindre bra.
- Ni kommer få skriftlig feedback av någon erfaren som sitter och lyssnar på er.
Frågor eller funderingar?
Hör av dig till oss!
Peter Blaschke
BTH Innovation Labs
070-811 38 73
Kennet Henningsson
Innovation Office
070-888 9488