Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling
Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling
Din studiemiljö ska främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
BTH har nolltolerans mot diskriminering, kränkande särbehandling, hot och våld, trakasserier och sexuella trakasserier och repressalier.
Lär dig mer om diskriminering på Diskrimineringsombudmannens webbplats.
Diskriminering
Diskriminering är när en enskild person behandlas annorlunda än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle behandlas i en jämförbar situation. Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet. Både diskriminering och trakasserier har samband med de lagstadgade diskrimineringsgrunderna som är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ålder.
Vad är diskriminering och kränkande särbehandling?
Direkt diskriminering är när någon behandlas sämre än någon annan i en jämförbar situation utifrån diskrimineringsgrunderna.
Indirekt diskriminering är när det finns en regel eller en rutin som verkar neutral men särskilt missgynnar personer utifrån diskrimineringsgrunderna. Regeln kan då vara diskriminerande, trots att det är samma regel som tillämpas för alla. Detta med undantag för vissa kriterier.
Bristande tillgänglighet är en typ av diskriminerande handling om en person med funktionsnedsättning missgynnas och inte kan komma i jämförbar situation som personer utan funktionsnedsättningen, med anledning av att verksamheten inte utfört skäliga tillgänglighetsåtgärder.
Trakasserier är när någon person kränker en annan persons värdighet som har samband med en av diskrimineringsgrunderna. Sådant kan visas sig genom kommentarer, nedsättande skämt, gester eller utfrysning.
Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.
Instruktioner att diskriminera sker när någon i beroendeställning, exempelvis som en anställd till en chef, får order om att diskriminera någon.
Kränkande särbehandling hanteras i arbetsmiljölagen och definieras som ord och handlingar som riktas mot en eller flera personer på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att personer ställs i utanförskap.
Repressalier innebär att någon som har påtalat eller anmält diskriminering får någon typ av bestraffning eller dålig behandling för att ha agerat.
Hot och våld, hot definieras som muntlig eller skriftlig varning om fysiskt våld eller skadegörelse. Kan också ske via kroppsspråk, gester, närvaro på en speciell eller genom en till synes oskyldig kommentar. Våld definieras som aggressiva handlingar som leder till fysisk eller psykisk skada hos någon annan, exempelvis knuffa, riva eller hålla fast. Fysiskt angrepp i form av överfall med slag, sparkar eller vapen är grovt våld.
Agera
Om du upplever att du eller någon annan har utsatts för diskriminering, trakasserier och/eller kränkande särbehandling så ska du
- Säga ifrån! Du har rätt att säga ifrån om sådant som du anser är diskriminerande, kränkande eller obehagligt.
- Skriva ned! Anteckna tid, plats och vad som hände. Detta kan utgöra viktig dokumentation för att föra saken vidare.
- Anmäla! Både den som blivit utsatt för någon form av diskriminering eller en person som har observerat en händelse kan göra en anmälan. Anmälan kan dock inte göras anonymt.
Läs mer i broschyren ”Diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling”.
Stöd och hjälp
Du kan få hjälp av Studentkåren, en lärare eller programansvarig. Känner du att du inte vill vända dig hit, ta kontakt med Samtalsstöd (som har tystnadsplikt), Diskrimineringsombudsmannen (DO), antidiskrimineringsbyråer eller trans-, kvinno- och mansjourer, eller någon annan du har förtroende för.
Vägledning och samtal
Behöver du prata med någon om det du har upplevt eller sett så kan du få vägledning och stöd av personal från samtalsstöd, präst eller studentarbetsmiljöombud.
Gör en anmälan
Alla former av diskriminering ska anmälas.