Världsdagen för psykisk hälsa

Världsdagen för psykisk hälsa infaller den 10 oktober varje år. Den instiftades av World Federation for Mental Health 1992 och är till för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa.

Under 2021 delades statliga medel ut till samtliga lärosäten i Sverige. Under minst tre års tid ligger dessa medel till grund för projekt som handlar om psykisk hälsa för våra studenter. Sven-Erik Arpåker är kurator och projektansvarig för Psykisk Hälsa på BTH.

-Pengarna ska användas för att utveckla och stärka arbetet kring psykisk hälsa. Det kan handla om att erbjuda föreläsningar och information kring ämnet psykisk hälsa. Det kan också handla om att stärka upp med mer personal för samtalsstöd, förklarar Sven-Erik.

På BTH finns alltid möjlighet för studenter att få samtalsstöd. Ett stödjande samtal kan handla om personliga svårigheter eller något i studiesituationen. Ibland är det svårt att se lösningar och då kan det vara bra att tala med någon utomstående.

-Den senaste tiden har mina samtal med studenterna ofta handlat om existentiella frågor. Oron måste inte vara kopplad till studierna – studenterna är välkomna att kontakta oss vad det än gäller. Det kan handla om psykisk ohälsa, nedstämdhet, oro, stress, relationer, sociala problem eller annat som påverkar livet eller studierna, säger Sven-Erik Arpåker.

Förutom Sven-Erik finns samtalsterapeut Anna Holmgren, stresspedagog Karin Johansson och kurator Lena Wikström tillgängliga på BTH.

Vill du boka en tid för samtal hittar du kontaktuppgifter här i Studentportalen.

Den 20 oktober klockan 10:30-13:30 kommer Sven-Erik och hans kollegor att finnas på plats utanför biblioteket på BTH:s campus i Karlskrona för att svara på frågor och hjälpa dig som student om du behöver stöd på något sätt.

 

8 oktober 2021