Minor field studies (MFS)
Minor field studies
Ska du skriva en uppsats på kandidat- eller masternivå? Ansök då om ett MFS-stipendium och gör en mindre fältstudie i ett utvecklingsland.
Har du frågor?
Då är du välkommen att kontakta Internationella kontoret.
Kontaktinformation
Jessica Mattsson
Internationella kontoret
out.exchange@bth.se
Sista ansökningsdatum för MFS inför vårterminen 2026:
15 oktober
Minor Field Studies (MFS) är ett stipendieprogram som finansieras av SIDA (Swedish International Development Cooperation Agency). Programmet riktar sig till dig som studerar på kandidat-, magister- eller masternivå.
MFS ger dig som ska skriva ett examensarbete en unik möjlighet att samla in data eller genomföra en fältstudie i ett utvecklingsland – och samtidigt få värdefulla insikter i internationellt utvecklingssamarbete. Studien utförs på plats i värdlandet under minst åtta veckor (56 dagar). Nytt för denna stipendieomgång är att fältstudien ska genomföras i ett land där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete.
Att delta i MFS-programmet ger dig värdefulla insikter i internationellt utvecklingssamarbete. Genom ditt arbete bidrar du till att sprida kunskap om utvecklingsfrågor både inom högskolevärlden och till andra relevanta aktörer. Utöver den akademiska erfarenheten får du även internationell erfarenhet, vilket hjälper dig att utveckla en bredare förståelse för både dig själv och den värld du verkar i.
Fältstudien/datainsamlingen genomförs inom ramen för ditt examensarbete och med hjälp av en handledare på BTH samt en kontaktperson i värdlandet.
Svenskt utvecklingssamarbete fokuserar på att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Sveriges utvecklingssamarbete och humanitära bistånd styrs av regeringen genom strategier som kan gälla för ett land, en region eller ett särskilt tematiskt område. Myndigheter som Sida, som både är en förvaltningsmyndighet och en expertmyndighet, har i uppdrag att genomföra strategierna och ansvarar för hur arbete ska genomföras.
Mål
Det är regeringen som bestämmer inriktningen för det svenska biståndet och som ansvarar för att det svenska utvecklingssamarbete ligger i framkant och är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart och jämställt. Enligt Reformagendan för biståndet har sju tematiska prioriteringar satts:
- Bekämpa fattigdom genom jobbskapande, handel och utbildning.örbättra hälsa för de mest sårbara.
- Främja frihet och bekämpa förtryck.
- Utvidga klimatbistånd och hantera miljöutmaningar.
- Stärka jämställdheten och ge kvinnor och flickor mer makt.
- Ansluta utvecklingsbistånd till migrationspolitik.
- Erbjuda förbättrat humanitärt stöd.
Läs mer om regeringens reformagenda:
Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt – Regeringen.se
Hur utvecklingsbiståndet levereras
Svenskt utvecklingssamarbete genomförs på flera nivåer, och det finns två huvudsakliga sätt att leverera biståndet:
Långsiktigt utvecklingssamarbete
Det långsiktiga utvecklingssamarbetet syftar till att bekämpa fattigdom och främja demokratisering. Insatserna bygger på fleråriga strategier som beslutas av Sveriges regering och kan genomföras antingen multilateralt eller bilateralt.
- Multilateralt bistånd: Stöd ges till internationella organisationer som fördelar det till olika länder och regioner. Detta hanteras nästan uteslutande av Utrikesdepartementet.
- Bilateralt bistånd: Sverige ger direkt stöd till ett specifikt land eller en region, där Sida är den huvudsakliga aktören.
Humanitärt bistånd
Humanitärt bistånd innebär akuta insatser vid nödsituationer för att rädda liv, lindra lidande och återställa värdighet för dem som drabbas av kriser som väpnade konflikter eller naturkatastrofer.
Läs mer om Två sorters bistånd på Sidas hemsida:
Två sorters bistånd – Sida
MFS-stipendium kan sökas av studenter från alla akademiska discipliner.
Behörighetskrav
- du genomför fältstudien/datainsamlingen som en del av ett examensarbete eller uppsats på grund- eller avancerad nivå (kandidat, magister och mastersnivå).
- du är registrerad och aktiv student vid BTH vid tidpunkten för ansökan.
- du är svensk medborgare eller har varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år vid tidpunkten för ansökan.
- du har aldrig påbörjat en utbildning på forskarnivå.
Villkor för fältstudien
- Håller akademisk kvalitet och är relevant för ditt program och ämnesområde
- Genomförs i ett land där Sverige bedriver utvecklingssamarbete och ligger i linje med en eller fler strategier med en eller flera av Sveriges strategier för utvecklingssamarbete i det aktuella värdlandet.
- Stöds av en kontaktperson i värdlandet som är knuten till studien och kan hjälpa till med genomförandet.
- Handleds av en akademisk handledare vid BTH
- Uppsatsen eller examensarbetet skrivs på engelska
Du uppmuntras att koppla dina fältstudier till pågående forskning eller internationellt arbete vid BTH.
Du kan genomföra MFS i länder där Sverige bedriver utvecklingssamarbete. Länder och regioner där den svenska regeringen har aktiva strategier för utvecklingssamarbete finns listade på den här: Länder och regioner − Openaid.se
Det finns en sammanställd lista med Möjliga samarbetsländer för MFS via BTH. Observera dock att Sverige måste bedriva ett aktivt utvecklingssamarbete inom ämnesområdet för din fältstudie i det aktuella landet för att det ska vara möjligt att genomföra MFS-projektet där.
Det finns två typer av strategier inom svenskt utvecklingssamarbete:
- Geografiska strategier: som gäller för specifika länder eller regioner.
- Tematiska strategier: som handlar om specifika frågor, såsom hälsa, klimat eller mänskliga rättigheter.
Din fältstudie behöver vara kopplad till en eller flera strategier för utvecklingssamarbete, specifikt geografiska strategier som gäller för ett visst land eller en viss region.
Mer information om strategier inom svenskt utvecklingssamarbete:
- Aktiva strategier från den svenska regeringen: Strategier för internationellt bistånd
- Sök på strategier per land på Openaid-webbplatsen: Openaid – Sida
- Sidas aktuella bilaterala, regionala och tematiska strategier: Strategier – Sida
När Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor
Observera att MFS inte kan beviljas till ett land eller en region när Utrikesdepartementet (UD) avråder från ”alla resor” till landet/regionen. Läget kan snabbt förändras när det gäller säkerheten i olika länder och regioner. UD ansvarar för att informera om risker med att resa till särskilt farliga områden. Ett tips när du förbereder din MFS-ansökan är att noga undersöka hur säkerhetsläget ser ut i det område du planerar att besöka. Du måste själv jämföra listan på MFS samarbetsländer med information om huruvida UD avråder från ”alla resor”.
För att se vilka länder/regioner som UD avråder att resa till läs här: Avrådan Utrikesdepartementet
Fältstudier inom ramen för MFS-programmet innebär att samla in data för en uppsats eller ett examensarbete i ett värdland under minst 8 sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor. Perioden räknas från den dag du anländer till värdlandet till den dag du lämnar det.
Obs. Fältstudier kan inte kombineras mellan flera länder.
MFS-stipendiet omfattar 35 000 kronor och kan användas till bland annat resor, boende, vaccinationer och visum. Stipendiet är inte avsett att täcka alla utgifter under tiden utomlands, utan beräknas behöva kompletteras med till exempel studiemedel från CSN.
Innan du ansöker om MFS-stipendium behöver du både en akademisk handledare från BTH och en lokal kontaktperson i värdlandet. Handledaren på BTH har huvudansvaret för projektet och ger akademisk vägledning, medan den lokala kontaktpersonen, även om den inte är akademiskt ansvarig, bör vara kunnig inom ditt forskningsområde och kunna stödja din studie på plats.
Handledare på BTH
Prata med den som är programansvarig för ditt utbildningsprogram på BTH eller med den som är kursansvarig för examensarbetet för att få hjälp med att hitta en lämplig handledare för ditt MFS-projekt.
Den akademiska handledaren vid BTH har samma ansvar för MFS-studien som för andra examensarbeten på motsvarande nivå. Handledaren bör ha god kunskap om den metod studenten använder samt en övergripande förståelse för fältmetodik. Dessutom kan handledaren i vissa fall hjälpa till med att identifiera en kontaktperson i fält och informera denna om vad som förväntas av rollen.
Under fältarbetet finns handledaren i Sverige tillgänglig för att stödja studenten vid eventuella teoretiska eller metodologiska utmaningar. Efter hemkomsten erbjuds studenten samma handledarhjälp som övriga uppsatsstudenter vid BTH.
Kontaktperson i fält
Din kontaktperson i värdlandet kan vara knuten till en myndighet, ett lärosäte, en organisation eller ett företag, samt utvecklingsprojekt som Sida, FN, NGO:er eller konsult- och Swebolag. Det är dock inget krav att kontaktpersonen tillhör en organisation.
Det är viktigt att din kontaktperson har erfarenhet inom ditt forskningsområde och kan hjälpa dig att knyta kontakter med relevanta personer eller organisationer för intervjuer och datainsamling. Dessutom kan kontaktpersonen vara ett värdefullt stöd vid praktiska frågor, både inför och under ditt fältarbete – exempelvis genom att ge råd om boende, transporter och säkerhetsaspekter.
När du ansöker om MFS-stipendiet krävs en bekräftelse från din kontaktperson i fält. Detta kan vara en formell inbjudan, ett intyg eller kontrakt – exempelvis en kopia av en mejlkonversation – som visar att det finns en kontaktperson i det land där studien ska genomföras. Kontaktpersonen ska kunna bistå med praktiska arrangemang, kontakt med relevanta resurspersoner och annat stöd som kan behövas.
Om du skickar in en mejlkonversation som bekräftelse, se till att inkludera både din ursprungliga förfrågan och kontaktpersonens svar. Observera att bekräftelsen måste vara på engelska. Om intyget är skrivet på ett annat språk, inkludera en översättning till engelska.
Tips för att hitta en kontaktperson i fält
Att hitta en lämplig kontaktperson i ditt värdland kan vara avgörande för en lyckad fältstudie. Här är några strategier som kan hjälpa dig:
- Ta nytta av befintliga nätverk – Din institution kan ha etablerade samarbeten och nätverk utomlands. BTH har många internationella samarbeten så fråga på din institution om det finns kontakter som kan vara relevanta för din studie.
- Utforska organisationer inom ditt forskningsområde – Sök efter organisationer som arbetar med frågor du är intresserad av och undersök var de finns. Kanske har de en verksamhet i ett MFS-land eller samarbetar med en lokal aktör? Alternativt kan du identifiera ett värdland som intresserar dig och undersöka vilka relevanta organisationer som finns på plats.
- Kontakta tidigare MFS-studenter – Tidigare MFS-studenter kan vara en värdefull källa till information. Om någon har genomfört en fältstudie i ditt önskade värdland, kan du kontakta MFS-handläggaren på Internationella kontoret för att få kontakt med alumnerna.
- Utforska Sidas arbete i olika regioner och deras samarbeten med lokala organisationer på Sida.se.
- Kontakta landets ambassad, som kan ge tips och råd om relevanta organisationer eller hänvisa dig vidare.
- För att din MFS-studie ska godkännas måste den vara relevant för ditt program eller ämne samt kopplas till en eller flera av Sveriges strategier för utvecklingssamarbete i det aktuella värdlandet. Läs vidare om hur du kan koppla din MFS till svenska strategier för utvecklingssamarbete under rubriken ”Stegvis guide för ansökan”.
- MFS-studier kan endast genomföras i ett giltigt värdland. Därför är det viktigt att kontrollera Utrikesdepartementets reseavrådan för vissa länder och regioner. Du kan hitta mer information om vilka länder som är giltiga under rubriken ”Möjliga värdländer”.
- Studieperioden i värdlandet ska vara minst 8 sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor.
- Det examensarbete som blir resultatet av din MFS-studie ska skrivas på engelska.
- Det är viktigt att du har vissa kunskaper i svenska.
- Det är vanligt och rekommenderat att två studenter genomför MFS tillsammans. Kom ihåg att alla MFS-ansökningar är individuella, vilket innebär att även om ni skriver uppsats tillsammans, måste ni ansöka var för sig. Se till att tydligt beskriva i projektbeskrivningen vem som ansvarar för vilka delar av fältstudien.
- Etiska aspekter är viktiga vid datainsamling. Stäm av med kursansvarig för examensarbetet eller din handledare om du har frågor kring etik i din studie.
- I vissa länder kan det krävas forskningstillstånd vid genomförande av en MFS-studie. Ansökningsprocessen kan ta tid, så se till att undersöka detta i god tid innan fältstudien påbörjas.
En noggrant utformad ansökan fungerar som ett värdefullt förarbete inför din studie och kommer att vara till stor nytta under fältperioden. Vid bedömningen av ansökan läggs särskild vikt vid studiens genomförbarhet. Därför är det viktigt att din ansökan på ett övertygande sätt förmedlar att din studie är realistisk och genomförbar.
En väl genomarbetad ansökan fungerar som ett grundläggande förarbete till din fältstudie och blir till hjälp under själva fältperioden. Vid bedömningen av din ansökan läggs stor vikt vid studiens genomförbarhet, vilket innebär att du behöver tydligt visa att din studie är praktiskt möjlig att genomföra.
Din utmaning är att kommunicera detta på ett övertygande sätt i din ansökan, så att du demonstrerar att du har en genomtänkt plan och att ditt projekt är realistiskt och välstrukturerat.
Tips för en bra ansökan
- Avgränsning av studien. Två månader kan gå snabbt, särskilt i en ny miljö. Se därför till att avgränsa ditt projekt så att det är genomförbart inom tidsramen.
- Din studie bör fokusera på en fråga som berör utvecklingsproblematik och har relevans för ditt ämnesområde.
- Eftersom detta är en fältstudie, bör du välja ett ämne som kräver fysisk närvaro på plats för insamling av data. En ren skrivbordsstudie uppfyller inte kraven.
- Fundera noga över vilken metod du ska använda och se till att din studie är praktiskt genomförbar inom den tidsram du har tillgänglig.
- Om du behöver en tolk, fundera över vilka faktorer som kan påverka resultaten. Exempelvis vilken påverkan det kan ha att tolken är:
- Man eller kvinna
- Känd eller främmande för respondenten
- Insatt i ditt ämne eller utan förkunskaper
- Officiell eller informell
- Lokal eller utomstående
Om du inte använder tolk och intervjuerna inte genomförs på respondenternas förstaspråk, tänk på hur detta kan påverka svarens kvalitet och tolkningen av resultaten.
Ansökan skrivs på engelska. Ansökan med bilagor ska skickas in via databasen MoveON.
Deadline för ansökan inför våren 2026: 15 oktober
Länk till ansökningsformuläret i MoveON
Ansökningsformuläret är endast öppet under ansökningsperioden 1 september – 15 oktober. Du loggar in i ansökningsportalen med ditt studentkonto och kan spara och återkomma till din påbörjade ansökan hur många gånger du vill under ansökningsperioden. Ansökan görs helt på engelska.
1. Logga in med ditt studentkonto
2. Välj Application Form – MFS
3. Fyll i efterfrågad information gällande personuppgifter, nuvarande studier, var och när fältstudierna är planerade, kontouppgifter samt uppgifter om närmast anhörig.
4. Ladda upp samtliga bilagor och skicka in ansökan online under ansökningsperioden. Observera att alla ansökningshandlingar ska vara på engelska.
Här nedan kan du läsa om vad som bör ingå i bilagorna som du ska bifoga din ansökan. Innehållet är baserat på Programkontorets allmänna villkor.
Bilaga 1 – Projektbeskrivning
Projektbeskrivningen utgör en avgörande del av din ansökan. Den ska visa att din uppsatsplan är noggrant genomarbetad och att din fältstudie är genomförbar. Dokumentet får vara högst fem sidor långt och ska skrivas på engelska.
Projektbeskrivningen ska innehålla följande delar:
- Titel på projektet – som beskriver projektet kort och informativ
- Syfte – tydlig beskrivning av specifikt ämnesområde samt formulering av frågeställning
- Metod
- Reflektera kring ämnesval och om hur detta kan kopplas till utvecklingsproblematik.
- Beskriv även hur studien potentiellt kan gynna värdlandet samt om det kommer att vara möjligt att återkoppla resultaten från uppsatsen till värdlandet och i så fall hur detta kan göras.
- Diskutera hur urvalet av studieobjekt kommer att gå till samt hur du ska göra för att få tillgång till studieobjektet/en.
Hur kan jag koppla min MFS till svenska strategier för utvecklingssamarbete?
- Börja med att välja ett land eller en region från listan ”Möjliga samarbetsländer 2025-2026”
- Kontrollera om det finns en aktiv landstrategi för det aktuella landet genom att söka på landet eller regionen här Openaid
- Om det inte finns en landstrategi läs den regionala strategin för att få reda på vad det svenska utvecklingssamarbetet fokuserar på i den regionen.
Läs mer om strategier och hur du kan hitta dem under avsnittet ”Möjliga värdländer”
- Studera strategierna
Läs igenom landstrategin eller den regionala strategin noggrant för att förstå de prioriterade områden och mål som anges för landet eller regionen.
- Är ditt projekt relevant för något av de tematiska områdena i strategin?
Till exempel, om du planerar ett projekt i Latinamerika, hänvisa till den svenska regeringens regionala strategi, Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Latinamerika 2021–2025, som betonar mänskliga rättigheter, klimat och migration. Läs de specifika målen under varje tematiskt prioriteringsområde.
- Koppla ditt projekt till strategiska mål
Säkerställ att ditt projekt är kopplat till ett eller flera mål inom de tematiska områdena i strategin.
- Specificera kopplingen i din ansökan
Ange i din ansökan:
- Vilken land- eller regionalstrategi som projektet är kopplat till.
- Vilket mål inom det tematiska området som projektet adresserar.
- Eventuellt vilken tematisk strategi ger bakgrunden.
Tidplan och reservplaner
- Tidplan för hela projektet – inkluderat förarbete, preliminära resedatum, fältstudier i värdlandet samt efterarbete efter hemkomst.
- Förslag till alternativa upplägg – till exempel gällande resedatum och val av metodik. Det är viktigt att ha en ”plan B” om ursprungsplanen inte går att genomföra av någon anledning. Beskriv hur du ska gå till väga om det visar sig att fältstudierna inte kan genomföras på planerat sätt. Om du exempelvis inte kan genomföra de intervjuer som var planerade eller om tekniken krånglar och du inte har tillgång till tekniska hjälpmedel såsom dator eller dylikt. Ett annat scenario kan vara att UD utfärdar en reseavrådan just till det land eller den region där fältstudierna är planerade. Hur går du till väga i ett sådant fall?
Risk- och säkerhetsaspekter
Reflektera kring vilka risker som kan förekomma vid genomförandet av fältstudierna och vad du kan göra för att minimera dessa risker. Ta upp aspekter som dels gäller din egen säkerhet, men även säkerheten för de människor som du har omkring dig under tiden för fältstudierna.
Tips för läsning om säkerhetsaspekter vid fältstudier:
Etiska aspekter
Det uppkommer alltid etiska frågeställningar i samband med att en studie ska genomföras. För att genomföra vissa typer av studier krävs etiska tillstånd. Kolla upp om detta gäller för din planerade studie. Etiska aspekter förekommer exempelvis i samband med problemformulering, insamling av material, analys, presentation av data och empiri samt publicering av resultat. Exempel på detta kan vara om intervjupersonerna tillhör en grupp som befinner sig i någon form av utsatthet/utanförskap, om det finns föreställningar/fördomar kring grupper av människor som påverkar studiens utformning, om det finns risker för att en viss patient- eller samhällsgrupp stigmatiseras. Reflektera till exempel om fältstudierna ur deltagande forskningspersoners perspektiv och från ett GDPR-perspektiv. Vilka etiska problem kan uppstå i förhållande till den planerade fältstudien?
Bilaga 2 – Budget
Som inkludera vaccinationer, resa till och från värdlandet, dagliga omkostnader baserade på levnadsomkostnaderna i det aktuella landet, resor inom värdlandet, eventuella merkostnader för nödvändig utrustning och tjänster i samband med studien.
Bilaga 3 – Intyg från din handledare
Ett intyg från handledaren vid Blekinge Tekniska Högskola som bekräftar den planerade fältstudiens relevans och säkerställer att den uppfyller samma akademiska krav som andra examensarbeten.
I vissa fall kan det vara så att du inte ännu har tilldelats en handledare vid ansökningstilfället. Ta i så fall kontakt med din institution alternativt med programansvarig och be om att få ett intyg där det framgår när handledare kommer att tilldelas. Ladda sedan upp intyget i din ansökan.
Bilaga 4 – Bekräftelse från kontaktperson i värdlandet
Bekräftelsen kan exempelvis bestå av en inbjudan eller en utskriven mejlkonversation. Syftet är att visa att du har en överenskommelse med en kontaktperson i värdlandet.
Kontaktpersonen i värdlandet bör var väl förtrogen med ditt forskningsområde. Hen kan representera eller vara anställd vid en inhemsk myndighet, ett lärosäte, en organisation eller ett företag i landet, eller vid utvecklingsprojekt (Sida, FN, NGO, konsult- eller Swebolag) eller liknande. Kontaktpersonen behöver inte vara verksam i en organisation.
Kontaktpersonen ska kunna hjälpa dig att identifiera och skapa kontakt med relevanta personer eller organisationer för intervjuer eller datainsamling. Kontaktpersonen bör även kunna hjälpa till praktiskt både före och under fältarbetet, till exempel ge råd gällande boende, transporter och säkerhet.
I inbjudan eller mejlkonversationen behöver din kontaktperson också kortfattat beskriva organisationen/företaget/universitetet som hen är kopplad till och även ange var i värdlandet hen befinner sig. Kontaktpersonen behöver vara befinna sig i värdlandet under hela perioden för din fältstudie.
Läs tips för hur du hittar en kontaktperson i fält under avsnittet ”Handledare och kontaktperson.
Bilaga 5 – Registerutdrag från Ladok
Resultatintyg från BTH. Du kan själv ladda ner ett resultatintyg från Ladok här Ladok för studenter.
Bilaga 6 – CV
Översikt av dina meriter. CV:et bör innehålla uppgifter om utbildning, arbetserfarenheter, språkkunskaper, BTH-engagemang (t.ex. kårarbete, aktivt deltagande i programföreningar etc) samt eventuellt internationella erfarenheter.
Bilaga 7 – Kopia av pass
Bifoga en kopia av ditt pass. Alternativt kan du bifoga en kopia av ett personbevis där medborgarskap framgår.
Om du inte är svensk medborgare måste du bifoga ett personbevis från Skatteverket som bekräftar att du har varit folkbokförd i Sverige i minst 12 månader.
Om du har frågor om utlysningen är du välkommen att kontakta Internationella kontorets MFS-handläggare på out.exchange@bth.se