Studera utomlands
Studera utomlands
Utbytesstudier gör det möjligt att förlägga en del av din utbildning utomlands. Du kan då få prova på att studera i en ny akademisk miljö, kan läsa specifika kurser som inte finns på BTH samt får nya perspektiv och infallsvinklar inom ditt ämnesområde. Det är också ett bra sätt att skaffa dig internationell erfarenhet, förbättra dina språkkunskaper och öka förståelsen för andra länders kulturer och samhällen. Detta ses också ofta som en merit hos framtida arbetsgivare.
När och var?
Viktiga datum för läsåret 2024/2025
10 september – sista anmälningsdag för vårterminen, Nordplus
15 november – sista anmälningsdag för länder utanför Europa, bilateralt utbyte
1 februari – sista anmälningsdag för höstterminen, Nordplus
15 februari – sista anmälningsdag för Erasmus+. (Eventuella restplatser: 15 september.)
15 februari – sista anmälningsdag för Nordtek, gäller även för höstterminen 2023. (Eventuella restplatser: 15 september.)
Erasmus+ praktik
– senast en månad före praktikens startdatum
– senast en månad före du tar din examen om din praktik ska påbörjas efter avslutad examen, så kallad ”Recent Graduate”
För sjuksköterskor gäller särskilda regler.
Lyssna på berättelser från utlandsstudier
I vårt inspelade webbinarium berättar två studenter om sina erfarenheter av utlandsstudier.
Ansökningsprocess
När du har kommit fram till att du vill studera utomlands och vet vart du vill åka är det dags att skicka in en intresseanmälan till internationella kontoret via databasen MoveON. Logga in med ditt studentkonto.
Din intresseanmälan måste vara komplett, uppfylla de formella krav som ställs och skickas in före sista anmälningsdag. Ofullständiga eller för sent inkomna ansökningar behandlas inte.
För att ansökan ska vara komplett måste du ha med:
- resultatintyg från Ladok
- motiveringsbrev på engelska
- CV på engelska
Nordplus kräver inget CV, kontakta Sandra Falkskär på Institutionen för hälsa för mer information.
Tel: 0455- 38 54 17
E-post: sandra.falkskar@bth.se
När du har lämnat in din intresseanmälan görs en bedömning utifrån BTH:s urvalskriterier för utbytesstudier. Om det är fler sökande än antalet tillgängliga utbytesplatser kommer platserna tilldelas enligt de poäng som man har fått i urvalet.
Ansökningar som gäller Erasmus+ och Bilaterala studentutbyten bedöms av en referensgrupp som består av personal som arbetar på Internationella kontoret (IK). Beslut om vilka sökande som slutligen ska nomineras till utbytesplatser fattas av IK i samråd med Institutionerna. För bedömningskriterier, se Bedömningsrutiner utbytesstudier (pdf)
Nordtekansökningar bedöms av en styrgrupp bestående av Nordteks generalsekreterare samt landsansvariga inom nätverket.
Du kan erbjudas plats antingen på ditt första, andra eller tredje alternativ.
Du måste tacka ja till din plats senast sista svarsdag.
Om du tackar ja till din plats nominerar internationella kontoret dig till partnerlärosätet. Om du blir nominerad betyder det att du har blivit utvald för att göra en detaljerad ansökan till ett specifikt partnerlärosäte.
Efter nomineringen får du instruktioner från partnerlärosätet om hur du ska skicka in din ansökan till dem. Omfattningen av ansökan kan skilja sig åt beroende på vilket lärosäte du ska åka till.
Ansvarig internationell koordinator kan hjälpa dig med tips inför ansökan.
Under tiden du förbereder din ansökan ska du ska du planera dina kursval, som sedan ska godkännas av programansvarig. Det är din utbildningsplan som avgör vilka kurser du behöver läsa för att kunna tillgodoräkna dem mot kurserna du missar här hemma.
Tips: titta i din utbildningsplan för att se vilka kurser du missar här hemma och leta efter motsvarande för att öka chanserna att kurserna kan tillgodoräknas.
Innan avresa ska du ha ett undertecknat Learning Agreement, som är ett avtal mellan dig, BTH och partnerlärosätet. Ditt Learning Agreement är viktigt när du sedan ska ansöka om tillgodoräknande för din termin utomlands.
Studenter som åker på utbyte via BTH genom Erasmus+ beviljas ett stipendium för fysisk mobilitet.
Erasmusstipendiet baseras på vart du åker och på antalet dagar du studerar på plats i värdlandet. Notera att du endast är berättigad till Erasmusstipendium för de dagar du studerar fysiskt på plats i värdlandet. Dagar du läser på distans från Sverige eller ett annat land är inte stipendiegrundande. Beloppen är bestämda av Universitets- och högskolerådet (UHR).
Utbetalningen av stipendiet görs, klumpvis, i två omgångar:
- Första utbetalningen görs i början av ditt utbyte, förutsatt att du har lämnat in ett signerat Grant Agreement och certificate of attendence. Utbetalningen motsvarar 80 procent av ditt planerade stipendium (som baseras på det planerade antalet dagar du ska vara i väg).
- Resterande belopp betalas ut efter din hemkomst, när du fullgjort ditt utbyte och lämnat in slutdokumentationen. Då justeras även det slutgiltiga totala beloppet, utifrån om några förändringar skett i utbytets längd.
Stipendieutbetalningar görs efter att alla dokument har kommit in och det tar ca 3 veckor för hanteringen av utbetalningen.
Tillägg för Erasmusstudenter med barn
Studenter som genomför ett Erasmusutbyte och har minderåriga barn får ett extra top-up utöver den ordinarie stipendiesumman, oavsett om barnet följer med på utbytet eller inte.
- Terminslång mobilitet (60-360 dagar): Top-up på 250 euro per månad
- Kortmobilitet och kort blandad mobilitet (5-30 dagar): Top-up på 100 euro för mobiliteter på 5-14 dagar och 150 euro för mobiliteter på 15-30 dagar
Du skickar familjebevis från Skatteverket till internationella koordinator som styrker att du har barn.
Studenter som har minderåriga barn och deltar i ett Erasmusutbyte och där merkostnader på grund av detta blir högre än vad ett top-up kan täcka, kan ansöka om bidrag för upp till 100 procents täckning av merkostnaderna. Kontakta Erasmusteamet vid Internationella kontoret i så god tid som möjligt för mer information om hur ansökan går till: out.exchange@bth.se
Stöd för Erasmusstudenter med funktionsnedsättning
Studenter som deltar i ett Erasmusutbyte och har en permanent eller långvarig funktionsnedsättning, inklusive funktionsnedsättning orsakad av fysisk eller psykisk ohälsa får ett extra top-up utöver den ordinarie stipendiesumman.
Etablera kontakt med samordnare för studenter med funktionshinder funka@bth.se
- Terminslång mobilitet (60-360 dagar): Top-up på 250 euro per månad
- Kortmobilitet och kort blandad mobilitet (5-30 dagar): Top-up på 100 euro för mobiliteter på 5-14 dagar och 150 euro för mobiliteter på 15-30 dagar
Om det i samband med utlandsvistelsen uppstår merkostnader kopplade till studentens funktionsnedsättning som överstiger vad ett top-up kan täcka, är det möjligt att ansöka om bidrag för upp till 100 procents täckning av merkostnaderna. Med merkostnader menas de ökade omkostnader som studenten eller lärosätet har och som inte finansieras på annat sätt, exempelvis transporter, undervisningsmaterial, boende, assistent/medföljare eller medicinsk uppföljning i värdlandet.
Studenter som vill ansöka om medel för att täcka faktiska kostnader på grund av sin funktionsnedsättning ska kontakta ansvarig internationell koordinator i god tid för mer information om hur ansökan går till.
Grön resande
Hållbarhet är ett av fyra fokusområden i Erasmusprogrammet 2021–2027. Du kan ansöka om ett så kallat top-up för grönt resande, ett engångsbelopp på 50 euro som delas ut till deltagare i programmet som reser på ett miljövänligt sätt till och från värdlandet. Du kan till exempel resa med tåg, buss eller bil pool (minst två personer) och både tur och retur resan ska vara grön. Du kan också få finansiering för upp till två resdagar innan och två resdagar efter utlandsstudierna vid behov. Om du har frågor om huruvida ditt transportsätt kan räknas som grönt resande, mejla out.exchange@bth.se
Kriterier för top-up för grönt resande:
- Du ska resa på ett miljövänligt sätt till och från ditt värdland, till exempel med tåg (kopia på biljetter), buss (kopia på biljetter) eller bil pool- minst två personer (kopia på bensinkvitto, hyrbil, och information om hur många som delade bilresan). Observera att båt inte räknas som ett grönt resande.
- Om resan tar 2 dagar då behöver vi en kopia på boende för en natt.
- Efter mobilitetsslut ska du lämna in kopia på kvitton (biljetter) som styrker att du har rest tur och retur till värdlandet på ett miljövänligt sätt.
- Resdagar beviljas enbart för resa innan startdatum och efter slutdatum som anges i ditt Certificate of Attendance.
- Beviljade resdagar räknas inte som en del av mobilitetsperioden dvs kan ej räknas som en del av minimikrav om antal dagar för att få behålla stipendiet.
Läs mer om grön hållbarhet på studera.nu.
Studenter som deltar i en Erasmus+ mobilitet som varar längre än 13 dagar ska göra ett obligatoriskt språktest i det huvudsakliga undervisningsspråket innan utbytet börjar.
Studenter som deltar i en Erasmus+ mobilitet för studier eller praktik ska göra ett språktest i samband med sin mobilitetsperiod.
Språktestet är obligatoriskt för mobilitet som varar längre än 13 dagar och ska göras på det språk du huvudsakligen ska studera eller arbeta på. Språktest finns tillgängligt i följande språk:
Bulgariska (BG), Danska (DA), Engelska (EN), Estniska (ET), Finska (FI), Franska (FR), Grekiska (EL), Irländska (GA), Isländska (IS), Italienska (IT), Kroatiska (HR), Lettiska (LT), Litauiska (LV), Makedonska (MK), Maltesiska (MT), Nederländska (NL), Norska (NO), Polska (PL), Portugisiska (PT), Rumänska (RO), Serbiska (SR), Slovakiska (SK), Slovenska (SL), Spanska (ES), Svenska (SV – ej modersmål), Tjeckiska (CS), Turkiska (TR), Tyska (DE), Ungerska (HU).
Om det huvudsakliga språket är något annat än de nämnda språken, behöver du inte göra något språktest.
Hur du gör språktestet
- Gå med i ”Learn a New Language ” grupp här
- Registrera er, sedan får ni ett mail från EU Academy och i mailet klickar ni på ”Go to content”
- När du kommer till webbplatsen klickar du på ”Go to community”
- ”Resume”
- Inom gruppen sök och gå med i önskad språkgrupp, exempelvis ”English Learning Community and Resources”, gå ner på sidan och klicka ”English Placement test”
- Genomför språktest som finns under Spotlight (testet tar cirka 10 – 45 minuter)
- Efter avslutad test kommer du kunna se din nivå direkt (A1-C2 enligt Common European Framework of Reference for Languages, CEFR)
- Ladda ner och spara ditt intyg som finns till höger, under ”*Language* Placement Test Certificate”
Språkkurs – ej obligatorisk
När du har gjort språktestet finns det möjlighet att gå en språkkurs online i undervisningsspråket eller i landets officiella språk. Du kan delta i olika kurser och tester med fokus på bland annat läs- och hörförståelse, grammatik och uttal. Du kan ställa frågor till språklärare som besvarar dessa inom 24 timmar.
Om du har tekniska problem anmäler du detta direkt till OLS-systemförvaltare. Du hittar kontaktinformation på inloggningssidan.
För övriga frågor kontaktar du out.exchange@bth.se
Förutom själva kursmomenten finns även artiklar, glosor och grammatik.
Observera att du måste ansöka om tillgodoräknande för dina utlandsstudier när du kommer hem. Det är viktigt för att kunna ansöka om examen när du är klar med din utbildning.
I din ansökan om tillgodoräknande ska du bifoga:
– Aktuellt Learning Agreement
– Transcript of Records från partnerlärosätet
– Kursplaner från partnerlärosätet
Innan, under och efter
Internationella kontoret
Internationella kontoret (IK) är en del av Studerandeavdelningen och vi finns på plan 2 i hus J. Hos oss kan du få information om utbytesstudier och de utbytesavtal som BTH har med andra lärosäten. Vi har det administrativa ansvaret för hela utbytesprocessen.
Om du har funderingar på att åka på utbytesstudier, så ta gärna kontakt med oss på IK, men prata också med din programansvarige angående vilken period som är möjlig för utbytesstudier samt vilken typ av kurser som kan vara aktuella.
Vi vill att du svarar på nedanstående frågor innan du bokar ett möte med oss;
- Varför vill jag studera utomlands?
- Vad vill och kan jag studera?
- I vilket land vill jag studera?
- Hur är mina språkkunskaper?
- Vilken programtermin passar bäst för utbytesstudier?
Välkommen att kontakta oss via telefon eller e-post för att boka en tid!
E-post utresande studenter: out.exchange@bth.se
E-post inresande studenter: in.exchange@bth.se
Campus Karlskrona
Drop in på tisdagar kl 10 – 12.
Internationella kontoret finns i hus J, Campus Karlskrona.
Carmen Constantinescu
Telefon: 0455-38 58 93
E-post:
carmen.constantinescu@bth.se
Arbetar med:
- Verksamhetskoordinator
- Erasmus+ koordinator
- Koordinerar Erasmus+ 131 och Erasmus+ 171
- Administrerar Erasmusstipendium for utresande student- och personalmobilitet
- Kontaktperson för mobilitetspartner
- Systemförvaltare för mobilitetsdatabasen MoveON
Jessica Mattsson
Telefon: 0455-38 56 27
E-post:
jessica.mattsson@bth.se
Arbetar med:
- Utresande studenter
- Utbytesstudier
- Erasmus+ praktik
- personalmobilitet
- Kontaktperson för mobilitetspartners, nätverket Nordtek, nätverket Nordplus
- Administrerar Erasmusstipendium för utresande student- och personalmobilitet
Annie Nakka Kaspersson
Telefon: 0455-38 52 79
E-post:
annie.nakka.kaspersson@bth.se
Arbetar med:
- Inresande studenter
- Utbytesstudier
- Double degree
- Kontaktperson för mobilitetspartner