Studiemiljö och hälsa

Studiemiljö och hälsa

Alla som är verksamma vid Blekinge Tekniska Högskola har rätt till en god och hållbar arbets- och studiemiljö som är utvecklande, stimulerande, trygg och säker.

Högskolan har nolltolerans mot diskriminering, kränkande särbehandling, hot och våld, trakasserier och sexuella trakasserier

Som student likställs du med arbetstagare i Arbetsmiljölagen  (med ett fåtal undantag) vilket innebär att du har både rättigheter och skyldigheter.

Din studiemiljö

Din studiemiljö ska vara tillfredställande med hänsyn till dina studiers natur och ska anpassas till dina individuella fysiska och psykiska förutsättningar. Högskolan ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att förebygga att studenter inte blir utsatta för ohälsa eller olycksfall.

Studenter och anställda ska delta i arbetet med att åstadkomma en god studie- och arbetsmiljö på BTH.

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön handlar om villkor och förutsättningar som möjliggör socialt samspel, samarbete, kommunikation, delaktighet, ledning och styrning.

Fysisk arbetsmiljö

Den fysiska arbetsmiljön handlar om sådant som temperatur, dålig luft, bakgrundsljud, ljus och belysning, ergonomi och besvärliga arbetsställningar.

Digital arbetsmiljö

Den digitala arbetsmiljön handlar om både fysisk och psykisk arbetsmiljö och de system som möjliggör studier i hemmiljö.

Alkohol- och drogpolicy

BTH är en alkohol- och drogfri arbets- och studieplats. Alla på Högskolan har ett gemensamt ansvar att verka för en arbetsmiljö där människor trivs och därmed orkar ta vara på sina resurser.

Högskolan är en arbets- och studieplats där effektiviteten, säkerheten och trivseln inte får äventyras av alkohol och droger.

Den som uppträder alkohol- och/eller drogpåverkad på arbets- och studieplatsen ska sändas hem av personal.

Bidra till en trygg studiemiljö

  • Följ instruktioner och använd skyddsutrustning där det krävs, till exempel handskar, skyddsglasögon eller hörselskydd.
  • Anmäl brister i arbetsmiljön, olycksfall, tillbud, diskriminering, kränkande särbehandling med mera.
  • Respektera andra och bidra till ett positivt studieklimat.

Läs mer om arbetsmiljö i BTH:s arbetsmiljöpolicy.

Tillbud och arbetsskada

Tillbud – när något hänt som kunde ha lett till skada

Ett tillbud är en oönskad händelse eller situation som med ett annat förlopp hade kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Några exempel på tillbud är när någon halkar omkull utan att skada sig, en hotfull person tar sig in i lokalerna men sedan kan avvisas under lugnare former, fallande föremål som inte träffar en person eller en stick- eller skärskada som inte kräver någon sjukvårdsinstans.

Arbetsskada – när något hänt som orsakat skada

Med arbetsskada menas en skada eller sjukdom som har uppkommit på grund av olycksfall eller på annat sätt orsakats av studierna. Med studier menas även verksamhetsförlagd utbildning, grupparbete på campus och liknande som är schemalagt av högskolan.

En arbetsskada kan uppstå av flera anledningar, till exempel olycksfall under studietiden eller under färden dit, sjukdom som orsakats av arbetsmiljön eller smitta.

Allvarlig personskada eller dödsfall

Om det har inträffat en allvarlig personskada, exempelvis förlust av kroppsdel, skada på organ, psykisk skada i form av chocktillstånd, dödsfall eller liknande ska kurs- och/eller programansvarig eller prefekt omedelbart informeras om detta. 

Anmäl tillbud och arbetsskada

Alla som är verksamma vid BTH är skyldiga att anmäla tillbud och arbetsskada, så att det som utgör risk för olycksfall eller ohälsa snabbt ska kunna åtgärdas.

Formulär för att anmäla tillbud

Felanmälan vid brister i den fysiska arbetsmiljön

När något är trasigt eller det finns brister i den fysiska studie- och arbetsmiljön, ska du anmäla det till servicesupport@bth.se.

Gäller det teknisk utrustning som till exempel datorer ska du kontakta ithelpdesk@bth.se.

Stöd och hjälp

Krisstöd och samtalsstöd

Händelser som dödsfall och svåra olyckor väcker känslor relaterade till den aktuella händelsen och kan utlösa en kris hos de berörda som i de flesta fall följer ett mönster av olika faser. Läs mer om de olika faserna och krisstöd.

Om du behöver råd och stöd vid till exempel olycksfall, tillbud, diskriminering, kränkande särbehandling med mera kan du få samtalsstöd av BTH:s kurator eller samtalsterapeut. Läs mer om Samtalsstöd.

Kurator Sven-Erik Arpåker
Tel: 0455-38 50 77
E-post: sven-erik.arpaker@bth.se

Samtalsterapeut Anna Holmgren
Tel: 0455-38 50 79
Epost: anna.holmgren@bth.se

Studentarbetsmiljöombud

Studentarbetsmiljöombudet har lagstadgad rätt att representera studenterna i arbetsmiljöfrågor som berör dem. Samverkan med studenterna inom arbetsmiljöarbetet sker enligt BTH gemensamma beslut. Läs mer i Lärandemiljö- riktlinjer och rutiner för en god lärandemiljö vid BTH.

Blekinge studentkår (BSK)

Studentkåren arbetar kontinuerligt med studenters studie- och arbetsmiljö. Studentbarometern är en del av studentkårens systematiska kvalitetsarbete. Enkäten är anonym och syftar till att förbättra din studietid vid BTH. Läs mer om Studentkårens arbete.