Kom igång

Kom igång

Välkommen till BTH! Här har vi samlat information som du behöver för att komma igång med dina studier. 

 

Hitta din välkomstinformation

Här finns välkomstbrev för program.

Har du frågor om ditt program kan du vända dig till din programansvariga lärare.

Här finns välkomstbrev för kurspaket.

Har du frågor om ditt kurspaket kan du vända dig till kurspaketsansvarig.

Du som ska läsa en fristående kurs hittar din information om kursen på BTH:s webbplats och på kurssidan i Canvas. Har du frågor om kursen kan du vända dig till kursansvarig lärare.

Registrering

Du måste vara registrerad på dina kurser för att få delta i undervisning och examinationer, och för att CSN ska kunna betala ut studiemedel. Det är viktigt att du registrerar dig inom registreringsperioden.

Du ska registrera dig varje termin på de kurser du är antagen till och tänker läsa. Det gör du i ”Ladok för studenter”.

Tre-veckorskontroll

I början av varje kurs gör läraren en tre-veckorskontroll. Om du inte är aktiv i kursen kommer du att bli avregistrerad.

Omregistrering

Om du behöver läsa om en kurs kan du göra det nästa gång den ges. Då behöver du registrera dig på nästa kurstillfälle och det gör du enklast via ”Ladok för studenter”.

Terminstider

Läsåret består av två terminer och varje termin är indelad i två läsperioder.

Det finns inga officiella lov på högskolan men vanligtvis är det inte någon undervisning under julens mellandagar. Däremot kan du förväntas jobba med inlämningsuppgifter på egen hand. Ta i god tid reda på vad som gäller för dina kurser.

Tentamensveckor

Vanligtvis är det tentavecka mellan två läsperioder och i slutet av varje termin. Dessutom finns det omtentaveckor, till exempel efter nyår och efter sommaren. Ett tips är att redan innan kursen börjar ta reda på både när det är tenta och när det är omtentor, när du har inlämningar och ominlämningar. Då får du en bra överblick och det blir lättare att planera.

Aktuella terminstider

 

Tips innan kursen börjar

  • Läs kursplanen för att se vad du ska lära dig och vilka böcker du behöver.
  • Köp kurslitteratur.
  • Bläddra igenom kurslitteraturen.
  • Ta reda på alla examinationsdatum (även omexaminationer).
  • Titta igenom schemat.
  • Gör en studieplanering.

Fler pluggtips

 

Bra att veta

BTH arrangerar många aktiviteter under hela läsåret för att du ska komma in i dina studier på ett bra sätt, till exempel pluggstugor av olika slag, föreläsningar i studieteknik, och information från Studentstöd. Du hittar många av aktiviteterna i kalendern som finns på Studentportalens startsida. Ta för vana att titta i kalendern ofta för att hålla dig uppdaterad.

  • Introduktionsvecka för nya programstudenter på grundnivå. Arrangeras varje hösttermin. Läs mer om introduktionsveckan.
  • Introduktionsdag för nya programstudenter på grundnivå.  Arrangeras varje vårtermin. Läs mer om introduktionsdagen.
  • Introduktionsdag för nya programstudenter på masternivå. Arrangeras varje hösttermin. Läs mer om introduktionsdagen.
  • Preppen. Studenter på BTH ger tips, information och svarar på frågor. Arrangeras varje höst- och vårtermin. Läs mer om Preppen.

Hitta fler aktiviteter i kalendern

 

Många kurser examineras genom en tentamen och för att få skriva tentan måste du först anmäla dig. Tänk på att anmälningsperioden bara är 14 dagar. Det är också viktigt att du inför varje tenta tar reda på vilka hjälpmedel du får ha med dig och vilka du måste lämna hemma. Läs mer om tentamen.

BTH-kortet fungerar som passerkort till högskolans lokaler, identitetskort inom campus under kvällar och helger, bibliotekskort med mera. BTH-kortet har inte någon koppling till studentrabatter eller liknande. Läs mer om BTH-kortet.

För att låna tryckta böcker från vårt bibliotek behöver du aktivera ditt bibliotekskonto. När du har gjort det kan du använda ditt BTH-kort som lånekort.

För att kunna läsa e-böcker, artiklar och komma åt andra informationsresurser hemifrån loggar du in med ditt studentkonto.

Läs mer om hur du lånar böcker på bibliotekets webbplats.

 

Canvas är BTH:s lärplattform. I Canvas hittar du viktig kursinformation, studiematerial, inlämningsuppgifter och examinationer. Här sker också mycket kommunikation med lärare och andra studenter.

Programstudenter har även tillgång till en programsida i Canvas där programansvarig publicerar viktig information.

Du måste vara antagen och registrerad på kursen för att kunna logga in på Canvas och se din kurs.

Läs mer om Canvas.

Om du har studiemedel från CSN behöver du klara visst antal högskolepoäng för att kunna få fortsatt studiemedel. Läs mer på CSN:s webbplats.

Annat bra att veta om studiemedel

För att det ska fungera smidigt med ditt studiemedel rekommenderar CSN att du ansöker för flera studieperioder på samma gång, till exempel ett läsår i taget.

Tänk på att alltid meddela CSN när något ändras under dina studier, till exempel om du avbryter din utbildning, läser färre poäng än du planerat, eller om du blir sjuk.

Med examination menas alla tillfällen då din lärare bedömer dina insatser under en kurs. Det kan vara såväl grupparbete, seminarium, presentation, tentamen eller olika typer av inlämningsuppgifter.

Inför varje kursstart görs en bedömning om du uppfyller förkunskapskraven till nästa kurs inom ditt program. Om du inte har klarat kraven kommer du att bli avanmäld och få ett meddelande via e-post om att du inte får läsa kursen.

Som student vid BTH är du försäkrad mot olyckor under skoltid och under färden mellan din bostad och den plats där dina studier eller praktik genomförs.

Du behöver själv komplettera med olycksfallsförsäkring och hemförsäkring. Läs mer om försäkringar.

Alla kurser har en kursplan som beskriver kursens innehåll, delmoment, examinationer, kurslitteratur och förkunskapskrav. Ta för vana att läsa igenom kursplanen innan kursen börjar, då blir det lättare att lägga upp en plan för dina studier.

Sök kursplan

Ladok är det system för studiedokumentation som BTH använder för registrering av studenter och resultat. Alla uppgifter i Ladok är offentlig handling. Läs mer om Ladok för studenter..

Under din studietid har du tillgång till Microsoft 365 där Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Teams med mera ingår. Läs mer om Microsoft 365.

E-post

Med ditt studentkonto på BTH får du en personlig e-postadress dit högskolan skickar viktig information om dina studier (tentamen, notiser från Canvas med mera). Kom ihåg att läsa din e-post regelbundet.

Logga in med ditt studentkonto för att läsa din e-post via Outlook.

Om du inte klarar ett kursmoment ska du få möjlighet att examineras igen. Vanligtvis ska du få minst fem chanser att examineras, men det kan finnas begränsningar och då står det i kursplanen. Fråga din lärare vad som gäller för just din kurs.

Läs mer i regler för examination.

Omtentamen

Om du inte klarar en tentamen kan du göra om den vid nästa tentamenstillfälle. Observera att det inte är tillåtet att skriva en omtentamen i betygshöjande syfte.

Det är viktigt att varje examination du gör innehåller dina egna resonemang och formuleringar. När du använder texter eller tankar från andra författare, måste du ange källan på ett korrekt sätt. Det gäller även texter som du själv har skrivit tidigare, eftersom varje examination är en ny prestation som ska bedömas.

Plagiering innebär att man försöker framställa innehållet i någon annans arbete som sitt eget, utan att ange vem som är upphovsman eller varifrån man har hämtat informationen. Plagiering är allvarligt och kan leda till avstängning från studierna. Därför är det viktigt att veta hur du undviker att plagiera när du skriver en akademisk text.

Fusk innebär bland annat användning av otillåtna hjälpmedel vid en tentamen.

Några viktiga regler att ha koll på är Regler för examination och Studieadministrativa regler, men det finns fler som kan vara bra att känna till.

Regelsamling

På BTH finns ett antal multifunktionsskrivare som kan användas för utskrift, kopiering och skanning.

Alla utskrifter skickas till en gemensam kö som heter BTHprint och hämtas ut på valfri skrivare med hjälp av BTH-kortet eller genom att logga in med ditt konto. Läs mer om hur du betalar utskrifter och var du hittar skrivare.

Studentportalen är din ingång till all information du behöver. Här finns information om dina rättigheter och skyldigheter, IT-verktyg, kontaktuppgifter till stöd och service. Här finns också ett informationsflöde som det är viktigt att du tar del av, det kan vara allt ifrån ändrade öppettider till tips om föreläsningar i studieteknik eller förändrade rutiner som du måste känna till.

Ta med din egen laptop till campus och anslut till Eduroam – det trådlösa nätverket för BTH-studenter. Studenter som tillhör andra högskolor och universitet som är Eduroam-anslutna kan också använda Eduroam på BTH. Läs mer om Eduroam.

Alla program har en utbildningsplan som beskriver utbildningen, vilka kurser som ingår, i vilken ordning du ska läsa kurserna och vilken examen utbildningen leder till.

Programöversikten kompletterar utbildningsplanen. Titta i den ofta för att hålla koll på dina kurser och se vilka förkunskapskrav kurserna har.

Tänk på att utbildningsplanen och programöversikten uppdateras varje termin. Den uppdaterade versionen publiceras alltid i programöversikten.

Som student på BTH har du tillgång till e-mötestjänsten Zoom. Detta verktyg används för viss digital undervisning och möten med lärare och andra studenter. Läs mer om Zoom.

Om du vill ändra något i dina studier behöver du ansöka om det. Det gäller för till exempel studieuppehåll eller tillgodoräknande av något du har läst tidigare. Du hittar information och blanketter här. Glöm inte att även meddela CSN om du har studiemedel och ändrar i dina studier.

Ibland är det bra att prata med en studievägledare först, det kanske finns en annan lösning som du inte har tänkt på.

Om något akut händer

Vid akut situation – ring 112 för att larma ambulans, brandkår eller polis.

På sidan Om något akut händer har vi samlat information om hur du hanterar krissituationer, var du hittar hjärtstartare, anmäler händelser med mera.